Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen doet u niet zomaar. Het is een kostbare investering voor uw woning. Het is daarom belangrijk om u daar goed in te verdiepen en te onderzoeken wat het beste bij uw wensen past. Graag bieden wij hierbij ondersteuning en komen vrijblijvend bij u langs om een offerte op maat te maken.

Mocht u vragen hebben of wilt u een afspraak maken neem gerust contact met ons op. 

 

Omdat een zonnepaneel niet constant de maximale wattage levert, wordt het vermogen van een zonnepaneel uitgedrukt in Wp. Dit betekend dat als een paneel 300Wp heeft, hij 300W kan opwekken onder de meest ideale omstandigheden. Om te berekenen hoeveel Wp u ongeveer nodig heeft geldt de volgende berekening: Uw jaarverbruik in kWh : 0,85 (omrekenfactor) = Wp  (Als rekenvoorbeeld: u heeft een verbruik van 3500 kWh op jaarbasis : 0,85 = 4118Wp) Als u dit gegeven weet, is het handig dat u gaat kijken naar het soort paneel waarvan u gebruik zou willen maken. Kiest u voor standaard of hoogvermogen panelen?  Wat voor wensen heeft u bij het in de gaten houden van uw systeem en hoe kan de installatie op uw dak worden bevestigd? Hieronder vindt u alvast wat informatie over de diverse mogelijkheden.

Soorten panelen

Hoogvermogen panelen 350-450Wp

Met hoogvermogen panelen haal je het maximale uit je dakoppervlakte. Aangezien steeds meer mensen van het gas af gaan, gaat het gemiddelde stroomverbruik omhoog en is de wens naar meer Wp van een gelijke oppervlakte dak steeds groter.

Op een gemiddeld rijtjeshuis passen 2 rijen van 6 panelen. Met de standaard panelen van 300 Wp zit je dan op 3600 Wp maar met een hoogvermogen paneel van 400 Wp zit je op dan op 4800 Wp. 

Wilt u het maximale uit uw dakoppervlakte halen is een hoogvermogen paneel een goede keuze.  

Standaard panelen 300-340 Wp

De technische ontwikkeling van zonnepanelen gaat snel. De standaard panelen hebben een vermogen tot 340 W, hebben een kleinere maat als de hoogvermogen panelen en zijn verkrijgbaar in All Black, Glas-glas of Poly. 

De All Black panelen zijn volledig zwart in tegen stelling tot de Poly panelen;dit zijn de welbekende blauwe panelen met aluminium frame. Een Glas-glas paneel is een paneel waarbij de zonnecellen tussen 2 glazen platen zijn geplaatst. Dit paneel is zeer geschikt voor een indak-systeem doordat een Glas-glas paneel beter met de warmte ontwikkeling om kan gaan.

Als we weten wat voor paneel het beste bij uw wensen past, gaan we kijken wat voor omvormer het meest passend is. 

Daarbij hebben we de keuze uit 2 systemen: een serieel of een parallel systeem

Soorten Omvormers

Serieel systeem (Solis, Huawei, Goodwe)

Een serieel systeem is het traditionele systeem waarbij alle zonnepanelen aan elkaar gekoppeld zijn.  

U kunt dat bijvoorbeeld zien als de tuinslang: draait u de kraan vol open komt er het maximale aan water uit, maar knijpt u hem halverwege dicht komt er minder water uit. Bij een serieel systeem werkt dat net zo. Ligt een van de panelen in de schaduw…dan gaat de rest in de lijn ook minder Wp opwekken. Het systeem draait zo goed als het minst sterke paneel.

Heeft u een dak zonder obstakels als bomen, schoorstenen of pijpen? Dan is dit systeem zeker een goede optie voor u

Parallel systeem (Solar Edge)

Bij een parallel systeem word achter elk paneel een optimizer geplaatst. Dit is een klein kastje dat ervoor zorgt dat uit elk paneel het maximale word gehaald. 

In tegenstelling tot het bij seriële systeem betekent dit dat als een paneel in de schaduw ligt, dit paneel minder Wp op gaat leveren, maar dat dit geen invloed heeft op de opbrengst van de andere panelen. 

Een ander voordeel: Bij meerdere dakvlakken op diverse windstreken (bijvoorbeeld oost, zuid, west) zou u bij plaatsing op meerdere dakvlakken alsnog de hele installatie op dezelfde omvormer kunnen plaatsen zonder vermogensverlies. Bij een serieel systeem is dit niet mogelijk zonder vermogensverlies.

Wilt u in de toekomst misschien panelen bijplaatsen? Dan is een parallel omvormer een betere keuze, doordat er gelijk bij de eerste installatie een zwaardere omvormer kan worden geplaatst. Bij een seriële omvormer wordt de omvormer aangepast op het vermogen wat op uw dak komt, bij uitbreiding wordt er een andere omvormer bij geplaatst.

Samenvattend: Heeft u een dak die perfect op het zuiden ligt waarbij geen sprake van schaduwwerking is, is een  serieel systeem een zeer goede optie.                                                                                  Heeft u verschillende dakvlakken, schaduwwerkende objecten of de wens uit te breiden, is voor u een parallel systeem een betere keuze. 

Nu u weet wat voor panelen en omvormer het beste bij uw wens passen, gaan we kijken naar de meest geschikte plaatsing. De panelen kunnen op 2 manieren geplaatst worden: staand (portret) of liggend (landscape) We kijken wat er op uw dak kan en welke onderconstructie we hierbij het best kunnen toepassen. 

Soorten Onderconstructie

Pannendak (Solar Construct)

Bij een pannendak constructie worden er haken achter de panlatten en over de dakpannen geplaatst. Zo wordt er niet in uw dak geboord en heeft u ook geen kans op lekkage. Op de haken word een rail bevestigd en op deze rail worden de zonnepanelen gemonteerd. 

Platdak (Flatfix Fusion)

Bij dit platdak systeem wordt er gebruik gemaakt van een low-ballast system. Dit betekend dat de onderconstructie licht gewicht is waardoor het op bijna ieder platdak toepasbaar is. Het systeem staat los op het dak maar word met ballast op het dak gehouden. Het is verkrijgbaar in het de kleuren aluminium en zwart. 

Blikken Dak (Solar construct)

Bij het blikken dak systeem worden er kleine liggertjes met EPDM tape gemonteerd op de ruggen van het blik. Op deze liggertjes worden de panelen gemonteerd.

Veld opstelling (Van der Valk)

Bij een veld opstelling worden schansen gebouwd voor 2, 3, of 4 panelen per schans. Voor de grotere projecten (zonneparken) zijn er grotere veldopstellingen mogelijk op schroefpalen. 

Indak systeem (GSE)

Bij een indak systeem worden de dakpannen van het dak gehaald en vervangen door kunststof bakken die in het dak worden gemonteerd. Hierin worden de zonnepanelen waarna de dakpannen  om de bakken heen worden teruggeplaatst. 

Golfplaten dak (Van der valk / solar construct)

Bij een golfplaten-dak worden op de rug van de golfplaat stokbouten of cupjes gemonteerd. Op deze cupjes worden rails gemonteerd. Op deze rails worden de zonnepanelen geplaatst. 

Bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende offerte neem dan met ons contact op